Не знам за вас, но аз не съм имала възможността да изпитам истинска наслада от френската кухня. Има един десерт обаче, който всеки би могъл да си приготви в домашни условия. И ви уверявам, че не е необходимо човек да отиде до Франция, за да го опита. Любимият ми крем Брюле - с нежен, плътен и мек вкус. Насладете му се и вие.
Продукти
500 мл пълномаслена течна сметана
100 г бял шоколад
5 жълтъка
1 ванилия (ванилова есенция)
5-6 ч.л. кафява захар за карамелизиране
5-6 ч.л. кафява захар за карамелизиране
Приготвяне
Загрейте фурната на 150 градуса.
Разбийте жълтъците, захарта и ванилията с телена бъркалка. Загрейте сметаната, добавете шоколада и бавно разбърквайте, докато се разтопи. На тънка струйка при непрекъснато бъркане прибавете сметаната към яйчената смес. Прецедете сместа през фина цедка, разпределете я в керамични формички (огнеупорни) и ги сложете в голяма тава. Сипете гореща вода в съда, така че да достигне до средата на купичките. Печете на водна баня около 30 мин. Извадете крема от фурната и го оставете да се охлади на стайна температура. След това го приберете в хладилника за няколко часа. Преди поднасяне равномерно разпределете захарта по повърхността на крема във всяка формичка и карамелизирайте.
Ето този крем и аз обожавам (за разлика от братовчеда му крем карамела)! И така красиво си го снимала...
ОтговорИзтриванеМисля, че си изпитала удоволствие от френската кухня, защото аз успявам, гледайки десерта ти, Дани!
А иначе този крем можеш да приготвиш и на слаб котлон с мнооого бъркане (ако не искаш да печеш).
Прегръдки и вкусен ден! :)
Благодаря, Гери! :-)
ИзтриванеТози крем.....,този крем предчувствам,че ще е направо вълшебство!
ОтговорИзтриванеВсе се каня да си купя горелка и все отлагам......Вече,НЕ!
Прекрасен е ,Дани,приеми моите поздравления!
Можеш да го карамелизираш и без горелка. Само на горно печене. :) Благодаря ти, Миленка!
ИзтриванеМного красиво поднесен крем, Дани! :) Не съм правила досега, но и като се замисля и аз не съм правила нещо френско, макар че кухнята им е много вкусна. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Препоръчвам горещо. :) Благодаря, Светле!
ИзтриванеБрюле и с шоколад! Фантастично ще е със сигурност!
ОтговорИзтриванеГарантирам! :)
ИзтриванеДани, аз пък за разлика от теб, много харесвам френската кухня, но не харесвам да я позлвам в кухнята си, освен ако нямам цял ден на разположение и времето навън не е благосклонно за разходки. И този крем е сред любимците ми,както и твоите фантастични снимки. Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеХаресвам я много, но не съм успяла да й се насладя, както бих искала. ;) Благодаря ти, Марте!
ИзтриванеОх ... прекрасен е Дани! Със шоколад не съм правила, но ще пробвам :) По технология много прилича на крема Каталана :)
ОтговорИзтриванеМного нежна фотография!
Поздрави!
Шоколадът много му отива и ако имаш възможност, опитай, Дани. :) Поздрави!
ИзтриванеНай-вкусно е в Париж и вкъщи. :) Така че ще използвам рецептата и ще тествам този крем Брюле с удоволствие! Имам един въпрос: каква точно сметана използваш? Аз все не мога да попадна на хубава и в хладилника ми се редуват най-различни марки... :/
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделиш резултата, когато направиш крема. :) Нямам предпочитана марка сметана. Използвала съм на Мегле, Дукат, Халта и още две-три, чиито имена не мога да се сетя в момента. Надявам се да откриеш правилната. :)
ИзтриванеБлагодаря много!
ИзтриванеЩе драсна пак, като има резултат от рецептата и в нашата кухня. :)
Превъзходно предложение,Дани,несъмнено е наслада за небцето!Усмихната неделя!
ОтговорИзтриване