Крем Брюле с бял шоколад


Не знам за вас, но аз не съм имала възможността да изпитам истинска наслада от френската кухня. Има един десерт обаче, който всеки би могъл да си приготви в домашни условия. И ви уверявам, че не е необходимо човек да отиде до Франция, за да го опита. Любимият ми крем Брюле - с нежен, плътен и мек вкус. Насладете му се и вие.








Продукти 


500 мл пълномаслена течна сметана
100 г бял шоколад
5 жълтъка
1 ванилия (ванилова есенция)
5-6 ч.л. кафява захар за карамелизиране



Приготвяне 


Загрейте фурната на 150 градуса.
Разбийте жълтъците, захарта и ванилията с телена бъркалка. Загрейте сметаната, добавете шоколада и бавно разбърквайте, докато се разтопи. На тънка струйка при непрекъснато бъркане прибавете сметаната към яйчената смес. Прецедете сместа през фина цедка, разпределете я в керамични формички (огнеупорни) и ги сложете в голяма тава. Сипете гореща вода в съда, така че да достигне до средата на купичките. Печете на водна баня около 30 мин. Извадете крема от фурната и го оставете да се охлади на стайна температура. След това го приберете в хладилника за няколко часа. Преди поднасяне равномерно разпределете захарта по повърхността на крема във всяка формичка и карамелизирайте.





16 коментара :

  1. Ето този крем и аз обожавам (за разлика от братовчеда му крем карамела)! И така красиво си го снимала...
    Мисля, че си изпитала удоволствие от френската кухня, защото аз успявам, гледайки десерта ти, Дани!
    А иначе този крем можеш да приготвиш и на слаб котлон с мнооого бъркане (ако не искаш да печеш).
    Прегръдки и вкусен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Този крем.....,този крем предчувствам,че ще е направо вълшебство!
    Все се каня да си купя горелка и все отлагам......Вече,НЕ!
    Прекрасен е ,Дани,приеми моите поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да го карамелизираш и без горелка. Само на горно печене. :) Благодаря ти, Миленка!

      Изтриване
  3. Много красиво поднесен крем, Дани! :) Не съм правила досега, но и като се замисля и аз не съм правила нещо френско, макар че кухнята им е много вкусна. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Препоръчвам горещо. :) Благодаря, Светле!

      Изтриване
  4. Брюле и с шоколад! Фантастично ще е със сигурност!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, аз пък за разлика от теб, много харесвам френската кухня, но не харесвам да я позлвам в кухнята си, освен ако нямам цял ден на разположение и времето навън не е благосклонно за разходки. И този крем е сред любимците ми,както и твоите фантастични снимки. Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Харесвам я много, но не съм успяла да й се насладя, както бих искала. ;) Благодаря ти, Марте!

      Изтриване
  6. Ох ... прекрасен е Дани! Със шоколад не съм правила, но ще пробвам :) По технология много прилича на крема Каталана :)
    Много нежна фотография!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шоколадът много му отива и ако имаш възможност, опитай, Дани. :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Най-вкусно е в Париж и вкъщи. :) Така че ще използвам рецептата и ще тествам този крем Брюле с удоволствие! Имам един въпрос: каква точно сметана използваш? Аз все не мога да попадна на хубава и в хладилника ми се редуват най-различни марки... :/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш резултата, когато направиш крема. :) Нямам предпочитана марка сметана. Използвала съм на Мегле, Дукат, Халта и още две-три, чиито имена не мога да се сетя в момента. Надявам се да откриеш правилната. :)

      Изтриване
    2. Благодаря много!
      Ще драсна пак, като има резултат от рецептата и в нашата кухня. :)

      Изтриване
  8. Превъзходно предложение,Дани,несъмнено е наслада за небцето!Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване

 

За блога

Добре дошли в Simplicité - дневник за лични мисли, преживявания, фотографии и рецепти.

Благодаря ви за проявения интерес! Приятно четене!




Контакти

Име

Имейл *

Съобщение *

Архив на блога