"Скритият дар"


Цената на търпението



Живял някога мъж, който заминал за далечна страна по работа. У дома оставил жена си и петгодишния си син. Докато бил в чужбина, един ден той вървял по тротоара и видял старец, който викал високо: „Кой иска съвет за един златен паунд?"
Мъжът му подал един златен паунд и чул следния съвет:
— Бъди търпелив. Търпението е безценно. Ако запомниш и прилагаш този съвет, ще пожънеш успех в живота.
След десет години мъжът решил да се върне у дома, при жената и сина си.
Прибрал се през нощта, отключил вратата със стария си ключ и влязъл. Било гореща лятна нощ, а в такива случаи съпрузите спели на покрива, затова мъжът веднага се отправил натам. Смаян, той видял жена си да спи в едно легло с млад мъж. Съпругът побеснял и веднага извадил камата си, за да ги убие, но ето че си спомнил думите на стареца — да бъде търпелив. Прибрал камата и, следвайки съвета, решил да изчака утрото.
На сутринта жена му се събудила и много се зарадвала на внезапното му завръщане. Прегърнала го и го целунала, а после отишла до леглото, за да събуди младежа и да му съобщи за завръщането на баща му.
Когато съпругът чул думите й, вдигнал двете си ръце и благодарил на Бога за това, че му е дал дара да бъде търпелив, и на стареца за това, че му продал този толкова мъдър съвет, който спасил живота на жена му и сина му.





Из  „Скритият дар“,  Джериес Авад


 

4 коментара :

  1. Болезнено вярно! Едно от първите неща, на които любимият ме научи - че търпението се възнаграждава. Оттогава се убеждавам многократно, че е така. Човек наистина трябва да е търпелив и ако силно желае нещо, то животът ще му го даде. Всичко си има причина, отново ще го повторя. ;)
    Благодаря ти, че ми напомни този урок, мила Дани, много те прегръщам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Продължавам да се уча на търпение, Гери. Това вероятно ще бъде един от най-продължителните уроци, след което се надявам да се справям малко по малко и на всеки изпит, на който бъда подложена. Аз ти благодаря, че намина отново. Прегръщам те! :)

      Изтриване
  2. Търпението не ни е много присъщо, но винаги се възнаграждава!
    Прегръдка, Дани и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Дааа, пък аз така и не се научих на търпение... но от скоро мнооого работя по въпроса. Благодаря!

    ОтговорИзтриване

 

За блога

Добре дошли в Simplicité - дневник за лични мисли, преживявания, фотографии и рецепти.

Благодаря ви за проявения интерес! Приятно четене!




Контакти

Име

Имейл *

Съобщение *

Архив на блога