Храна, вкусове, аромати. Във времената на модерното, новото, различното отдаваме значение и на качественото, вкусното, полезното.
Хлябът е от продуктите, които много засищат и присъства на всяка една трапеза. Той е уникална по качествата си храна, а когато се приготвя с много любов и желание, замесването му се превръща в истинско удоволствие.
Продукти
300 г брашно (Т-950)
100 г царевично брашно
150 г бяло пшенично брашно
50 г фини овесени ядки
1 пакетче суха мая
300 мл топла вода
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
Приготвяне
Замесете гладко тесто от изброените продукти. Не е необходимо да разтваряте маята предварително. Изсипете я при сухите съставки и добавяйте по малко топла вода, като едновременно започвате да обърквате с ръце. След като замесите тестото, разделете го на 5 еднакви топки и оформете багетки. Върху всяка от тях направете резки с нож. В предварително загрята фурна на 200 градуса изпечете багетите за около 25 минути (съобразете се с вашата фурна).
Добър апетит!
Хлябът наистина е уникална храна и на българската трапеза е незаменим. Прекрасно са се получили багетките, хрупкави и приятно зачервени!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лучия! Хубава вечер!
ИзтриванеСтрахотни багети:)Много добре изглеждат,отново прекрасна рецепта:)Хубава вечер,Дани.
ОтговорИзтриванеАлекс, благодаря ти! Хубава вечер и на теб! :)
ИзтриванеДани, неустоими са! Реших, ще ги правя. Само да попитам това първото брашно какво е, типово ли?
ОтговорИзтриванеИ още нещо, понеже не съм правила багети и не ми е ясна технологията, направо ли се пекат, без да втасват?
Поздрави и пожелания за хубава вечер :)
Ели, радвам се! Брашното е за черен (типов) хляб. Можеш да го замениш с бяло пшенично или с пълнозърнесто. Багетите се правят бързо, не ги оставям да втасат. Стават с мека вътрешност и хрупкава коричка. Очаквам да споделиш резултата! Поздрави и приятна вечер! :)
ИзтриванеПрекрасно предложение за хляб, който е и полезен.Строхотни са станали багетките!
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Дани!
Благодаря, Натали! Хубава да е и за теб!
ИзтриванеИскам да попитам не е ли много брашното/сухите съставки за 240 мл вода? 600г брашно + 1/2 чаша овесени ядки ми се виждат доста за тази течност.
ИзтриванеКоличеството брашно е толкова, тъй като винаги е нужно и малко за доомесване (около 50-100 г). Водата е 300 мл, беше посочена 1 ч.ч. (течност, която побира използваната от мен чаша), вече е уточнено в рецептата. Благодаря за вниманието!
ИзтриванеДани, напоследък го избягвам, а ти май ще ме провалиш;))
ОтговорИзтриванеСтрашно апетитни снимки си му направила и съм убедена, че на вкус е не по-малко очарователен!
Хубава вечер!
Благодаря, Мъхче! Това може да е от сладките "провали". Наслади се на вкуса! ;)
ИзтриванеХубав и успешен вторник!
И аз често слагам овесени ядки, като приготвям хляб. Но оставям тестото да втаса. Сега ще опитам този начин. Наистина са "бързи"!
ОтговорИзтриванеДани, чудесно предложение и прекрасни снимки!
Прегръдки!
Тили, благодаря! Хубава вечер! Прегръдки и от мен! :)
ИзтриванеЗдравей, Дани
ОтговорИзтриванебихме искали да публикуваме рецептата ти в следващото издание на рубриката BG blogs на списание GoodFood. Ако си съгласна, би ли изпратила снимките от публикацията на r.dimitrova@goodfood.bg?
Поздрави!
Здравей Лоис,
ИзтриванеБлагодаря много за поканата! Изключително удоволствие ще бъде за мен!
Поздрави!
Изглеждат изключително примамливи! Напомнят за село, вкусни градински домати, бучка бяло саламурено сиренце и чист планински въздух! Ще си ги замеся тези дни. Усмивки.
ОтговорИзтриванеСтефче, благодаря! И у мен създават такива спомени. :) Да ти е сладко! Поздрави!
ИзтриванеДани, много ми хареса оформянето на хлебчетата, а пък и рецептата е интересна! Прекрасна публикация! Изключителна! Комплименти!
ОтговорИзтриванеОбичам домашно приготвения хляб. Никога не съм слагала овесени ядки в хляба, но ще пробвам. Благодаря за идейката. Багетките са перфектни!
ОтговорИзтриванеТези хлебчета ще си ги замеся още днес, чудесни са!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за идеята !
Страхотни хлебчета,Дани!Малко ме озадачава факта,че няма абсолютно никакво втасване ,а едновременно с това се пекат във вече загрята фурна,но пък вида им е обещаващ!Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеКате, Диана, Гоголина, Роси,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви много!
Роси, нормално е да те озадачава подобно приготвяне на хлебчетата, затова обаче са "бързи". :) Правя ги за пореден път, без втасване, по начина, който съм описала. Стават много вкусни и запазват меката си вътрешност и след първия ден. Поздрави!
Дани, не само че изглеждат мн добре и че са здравословни, ами и си ги букмарквам да ги направя тези багетки. Страхотна идея.
ОтговорИзтриванеДани, как апетитно изглеждат....У нас тестените завежда детето, така че ще и покажа рецептата.Чупвам си коричка и бягам от тук...
ОтговорИзтриванеС усмивка
мария
Разкошен хляб, Дани! Страхотно изглежда.
ОтговорИзтриванеТези хрупкави питки няма как да не се пробват. Още утре ще ги спретна. Ще имаме гости и ще ги изненадам с тези питки. Ще пиша как са се получили :)Но това брашно (Т-950) може ли да се замести с друго?
ОтговорИзтриванеУспешен ден!!!
Да, може, разбира се - с пълнозърнесто или с бяло пшенично брашно. Марина, надявам се да ви харесат, както и на вашите гости! Хубав ден!
ИзтриванеЗдравей Дани,
ИзтриванеПитките станаха страхотни. Аромата се разнесе из целия апартамент.
Довечера ще ги поднеса към вечерята.
Хубав петък!
Много се радвам! Да ви е сладко, Марина! Благодаря ти, че сподели за резултата! Весело изкарване!
ИзтриванеШарена сол, Мария, Дени,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета! Усмихнат ден!
Даниииии!!!! мн съм щастлива за това, че видях тази рецепта в любимо мое списание от теб! Браво! БРАВО!
ОтговорИзтриванеРони, благодаря ти за тези положителни отзиви! :)
Изтриване