До мен стои албум със снимки от детството. Прелистването му ме връща назад във времето, когато всяко лято с нетърпение очаквахме ваканцията с брат ми. Очаквахме я заради морето, слънцето, вълните, пясъка, препускането с боси крака и разбира се, заради всички щури и весели моменти, които направиха детството ни незабравимо.
Ярък спомен от онова време е вкусът на киселото мляко. Беше истинско, меко, млечно и засищащо. Споменът - аз и малкото ми братче на задната седалка в колата. Пътуване. Крайна спирка - Варна. Гладни, нетърпеливи и емоционални. Решението - по бурканче кисело мляко в ръка.
През последните няколко месеца домашното кисело мляко присъства често в менюто ни - за закуска, таратор, млечна салата, сосове, десерти. Обичаме го и в напълно чистия му вид. Трябва ни само по една лъжица. ツ
Домашно кисело мляко
Продукти
1 л. домашно прясно мляко (краве, овче, козе, биволско или смесено)
2 с.л. закваска (с достатъчно количество бактерии: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus)
Приготвяне
Прясното мляко се сварява, без да се оставя да кипне. Отстранявате го от котлона, захлупвате го с капак и изчаквате, докато се охлади до 45º С. В купичка сложете от закваската, като количеството й трябва да е от 1 до 5% от това на прясното мляко. Обикновено на един литър прясно мляко добавям около 2 супени лъжици закваска. Към нея прибавете малко количество прясно мляко и разбъркайте до хомогенност. Готовата смес сипете към останалото прясно мляко и отново разбъркайте. Разлейте млякото в чисти и подсушени буркани и ги затворете с капачки. Оставете бурканите на топло място за 3-4 часа (можете да ги покриете с кърпа), след това ги преместете в хладилник. На следващия ден киселото мляко е готово за консумация.
Десерт с домашно кисело мляко
Продукти
домашно кисело мляко
фини овесени ядки
сушени червени боровинки
смлени орехи
мед
Приготвяне
На дъното на чашки (купички) сложете по 1-2 льжици кисело мляко. Отгоре добавете малко количество от овесените ядки, смлените орехи и червените боровинки. Полейте ги с лъжица мед и редувайте, докато напълните чашките.
Да ви е сладко!
Чудесно и вкусно:) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Семпло е, но е вкусно наистина. :)
ИзтриванеДани, хубави спомени!
ОтговорИзтриванеИ чудесно предложение!
Прегръдка и хубава седмица!
Спомените са много, много хубави, Дани! Липсва ми онова време. Прегръдка и от мен! :)
ИзтриванеАу, ау колко е хубаво тук! Красота! Прегръдка и красиво утро!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Павлинче! Прегръдка и прекрасен ден!
ИзтриванеОт домашното по-хубаво няма! А този десерт, Дани, освен че е много фотогеничен, е полезна и вкусна закуска! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Несъмнено е така, Светле. :) Този десерт става и за закуска и често в такъв вид присъства на масата сутрин. Благодаря!
ИзтриванеДани, така млечно ми стана на душата, като с бял воал ме понесе... Прекрасно е при теб - както винаги!
ОтговорИзтриванеСилно те прегърщам и ти изпращам много усмивки! :)
Винаги използваш подходящите думи. Усмихваш ме! Прегръдки, слънчева Гери! :)
ИзтриванеЕхеее,вече не пътувате ли до същата крайна спирка,Дани?Ако да,свиркай да се видим :) .Поздравления за домашното мляко и невероятно приятния,лек и много свеж десерт!Дори снимките подсказват лекота и ефирност!Прегръдка и хубави пролетни дни!
ОтговорИзтриванеОт много години не сме пътували до нея. А така ми липсва... Направим ли го, ще ти свирна непременно. :)
ИзтриванеПрегръдка, Роси!
Десертът е невероятно вкусен! Вместо боровинки добавям ябълки, но всичко смесвам, а ти така примамливо си подредила тези пластове! Ще си открадна идеята!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Тили, аз също слагам ябълки понякога. Става с комбинация от всякакви плодове, ядки и всичко останало според вкуса. Прегръдка!
ИзтриванеМного нежни снимки, много красиви и някак ефирни! Чудесни предложения с мляко, леки и свежи и полезни. Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Усмихнат ден! :)
ИзтриванеНевероятен десерт, прекрасни фотографии. Поздрави, Дани
ОтговорИзтриване